COLLECTIV4 ARCHITECTS

Leuvens bureau voor architectuur en interieur sinds 2000.

Adres

Engels Plein 35/0104
3000 Leuven

Telefoon

+32 2 888 79 28

A FOREST

Nieuwbouw - Familiewoning in het bos

De bouwheer was eigenaar van een ingesloten perceel in een bosrijke omgeving. Daar wilde hij een project inplanten met veel aandacht voor het behoud van de natuurlijke omgeving door onder meer een selectie te maken van de te behouden bomen. Het hellende terrein bood boeiende perspectieven voor de inplanting van de woning. Verder wilde hij een heelgrote open leefruimte waar zijn gezin zo veel mogelijk samen zou kunnen doen: eten, spelen, lezen,…

Het oorspronkelijk ontwerp was van de hand van twee Italiaanse architecten, familie van de bouwheer. Het werd herwerkt, aangepast en uitgevoerd door het Leuvense bureau Collectiv4 Architects, met veel aandacht voor duurzaamheid en integratie in de omgeving en biedt nu voor de bewoners een ruimtelijke woonervaring gekoppeld aan contact met de tuin.

Bij aanvang van het project heeft de bouwheer een vergelijkende studie gevraagd om het ontwerp te toetsen aan Lage-Energie versus Passief. enschappen Er werd zelfs een PHPP-studie gemaakt door Futureproofed om de ecologische voetafdruk van het project te bepalen. Op die manier kon er een doorgedreven kosten-baten ana-
lyse gemaakt worden. Uiteindelijk opteerde de bouwheer voor een lage-energiewoning, niet onlogisch gezien het volume uit slechts een verdieping kon bestaan en dus op vlak van compactheid nooit optimaal zou kunnen gereali- seerd worden. De stap van lage-energiewoning naar pas- siefhuis zou een investering betekend hebben met een zeer lange terugverdientijd. Maar ook op vlak van productie en implementatie van technieken was de gekozen optie de meest rendabele vanuit het standpunt van duurzaamheid.

Houtskeletbouw is uitstekend geschikt voor duurzame woongebouwen en lage-energie concepten. Het systeem laat toe maximaal te isoleren zonder aan binnenruimte te verliezen. Door de afwerking van de gevels met sierpleister konden we de woning perfect visueel harmoniseren met de omgeving. Die afwerking benadrukt ook de puurheid van het ontwerp.

In dit ontwerp scheidt een lange hal van west naar oost de leefruimten van de andere functies. De leefruimten zijn op het zuiden gericht, de slaapkamers, badkamer, fitness
en berging op het noorden. In de lange hal zijn de deuren zoveel mogelijk opgenomen in de wanden. De indeling gebeurde logisch in functie van de oriëntatie en mede dankzij de doordachte plaatsing van de raamopeningen vangen de leefruimten voldoende daglicht. Voor de keuze van het aanvullende kunstmatige licht deed de bouwheer een beroep op een leverancier van verlichting die voor hem een lichtstudie maakte.

Duurzaamheid was een belangrijk uitgangspunt voor dit ontwerp. Hoe uit zich dat op vlak van energiegebruik?
We kozen voor een geothermische warmtepomp die zijn warmte uit de bodem haalt. Dit systeem is uiterst geschikt in combinatie met lage-temperatuurverwarming zoals vloerverwarming. Die combineerden we in de slaapkamers dan met wandverwarming voor een optimaal thermisch comfort. Ventileren gebeurt met een systeem D met gecontroleerde mechanische aan- en afvoer van lucht. Door doorgedreven te isoleren met duurzame materialen haal- den we een K- en E-peil van 27, genoeg om een certificaat te krijgen van lage-energiewoning.

De meeste materialen die in de opbouw gebruikt werden zijn gekozen volgens hun ecologische of duurzame eigen- schappen. We kijken bij de keuzes dan ook naar labels als NaturePlus of FSC (voor elke “gebruikte” boom wordt een nieuwe geplant). Ook op vlak van de opbouw van de buitenschil hielden we rekening met hoe die optimaal zou kunnen geïsoleerd worden in functie van een laag energieverbruik.

Het werd voor de ingebruikname volledig afgewerkt. De bouwheer had veel oog voor afwerking en detaillering zodat we daarin veel verder konden gaan dan in de meeste van onze projecten. Dat heeft gezorgd voor een heel even- wichtig resultaat. Dit geldt ook voor het duurzame aspect van de woning. Van bouwmethode over materiaalkeuzes tot implementatie hebben we ons van bij de start kunnen laten leiden door de duurzaamheidsstudie. Dat aspect bepaalt ook in grote mate de huidige leefkwaliteit van de bewoners. We hebben er een zeer goed gevoel bij dat ze het een heel fijne en prettige woning en omgeving vinden om met hun kinderen te wonen. Het hele proces was een zeer aangename en leerrijke ervaring, niet in het minst door de betrokkenheid van de bouwheer, een samenwerking die leidde tot een goed project in een schitterende omgeving.

 

» Publicatie (Buitengewoon Belgsich Bouwen 2)
» Publicatie (Energiebijbel)

  • Locatie

    Dworp

  • Oplevering

    2010

  • Programma

    Familiewoning - Lage Energie (ism BMN Architetti - Parma, Italië)

  • Duurzaamheid

    Houtskeletbouw / Warmtepomp / Ventilatie Systeem-D / K27-E27 (in 2010!)