COLLECTIV4 ARCHITECTS

Leuvens bureau voor architectuur en interieur sinds 2000.

Adres

Engels Plein 35/0104
3000 Leuven

Telefoon

+32 2 888 79 28

DE CHINEZEN

Werken in een voormalige maalderij

1935 : De SILO TOREN (Vaartkom – Leuven)

In opdracht van
Jos Vandenbergh & Compagnie was diegene die de Silo liet bouwen om er graan op te slaan (Bouwvergunning van 22 mei 1935). De Silo-toren is te zien op oude postkaarten van net na 1935. ‘De Dijlemolens’ (= Vaes en Zonen gedeelte) zijn later gebouwd.

Architect
Victor BROOS (Leuven) tekende het ontwerp uit van de Silo toren.Oorspronkelijk bouwde hij woning in een lokaal modernischtische stijl, na de oorlog paste hij zijn bouwstijl aan de meer functionele eisen en traditionele werkwijzes. De Silo is echter een van zijn werken waar hij zijn eigen gekende stijl kon blijven hanteren en verzoenen met de functionele vereisten.

2016 : De CHINEZEN

In 2016 starten de eerste verkennende gesprekken om het monument een herbestemming te geven. Het concept voor het productiehuis De Chinezen draait rond een combinatie van kantoren, montageruimtes, vergaderruimtes, een opname(foto) studio, horeca en expositieruimtes. Zoals het wel vaker met een herbestemming gaat diende er een ingewikkelde puzzel gelegd te worden om het programma van eisen in te passen in een gebouw dat voordien enkel een industriële activiteit huisde. De rode draad door het gebouw is de monumentale trap uit hout die zich naar boven wentelt door de uitgezaagde silo’s. Dit was op zich al een huzarenstukje, maar geeft nu wel een interessante kijk in delen van het gebouw die tot dan verborgen waren door hun gebruik.

Vanaf deze trap worden alle niveau’s met elkaar verbonden en dit tot aan het dakterras (met zomerhuis) en de iconische toren (in gebruik als creatief kantoor). Een belangrijk uitgangspunt voor de beleving in het gebouw is het spanningsveld tussen de originele, ruwe texturen en materialen, en de nieuwe toevoegingen van het interieur. Dit diende uiteraard te gebeuren met respect voor het monument. Waar mogelijk werd dit aangevuld met hedendaagse materialen, zonder het evenwicht te verstoren. Net zoals het zichtbaar maken van de silo’s is er ook gekozen om zoveel mogelijk van de oude structuren te behouden.

  • Locatie

    LEUVEN

  • Oplevering

    2019

  • Programma

    Restauratie & Inrichting van een voormalige maalderij aan de Vaartkom voor het productiehuis De Chinezen