COLLECTIV4 ARCHITECTS

Leuvens bureau voor architectuur en interieur sinds 2000.

Adres

Engels Plein 35/0104
3000 Leuven

Telefoon

+32 2 888 79 28

LE

Vrijstaande ééngezinswoning

De bouwheren wensten een rustgevende woning met veel lichtinval en die niet te massief overkwam. Er werd gebouwd op een langwerpig perceel in een vrij landelijke omgeving, net buiten de dorpskern. De woning oogt strak en sober langs de straatzijde en bestaat uit een sokkel met geïntegreerde garage en daarboven een smaller, teruggetrokken volume.
Voor extra lichtinval werd aan de zijkant een patio voorzien. Het gevelmetselwerk is uitgevoerd in een Wasserstrich Special Tin grijze baksteen, langs de voorzijde enkel onderbroken door eikenhout aan de voordeur en de garagepoort. Langs de zijgevel geeft een groot raam uit op het bredere volume beneden dat voorzien werd van een groendak. Het raam- schrijnwerk is aan de buitenzijde uitgevoerd in grijs aluminium, langs binnen in eik en voorzien van drievoudige beglazing.

Het gelijkvloers is open gehouden en omvat een hal met vestiaire en gastentoilet, een keuken, eetplaats en salon, langs buiten aangevuld met een ruim terras en een knusse, overdekte buiten- ruimte. Op de verdieping zijn alle kamers toegankelijk via een lange nachthal met op het einde een bureauruimte.

Het gastentoilet in de hal is voorzien van een maatwerkmeubel waarbij eik gecombineerd werd met natuursteen. Ook in de rest van de woning werd er uitsluitend voor maatmeubilair gekozen, ontworpen door Collectiv4 Architects. De vloeren beneden, in de hal en de keuken, zijn keramische tegels met ceppo di gre look. Ook buiten werd van deze bijzonder onderhoudsvriendelijke tegels gebruik gemaakt. In de living ligt een samengesteld eiken parket voor vloerver- warming dat ter plaatse ingekleurd werd om te harmoniëren met de kleur van het binnenschrijnwerk.

Een glazen pivoterende deur leidt naar het salon dat één geheel vormt met de keuken. Een kastenwand, uitgevoerd in twee kleuren omvat zowel een bibliotheek- gedeelte als een ingebouwde tv achter een automatische schuifdeur. Niet enkel de kleur van de twee kastdelen verschilt, ook de belijningen staan haaks op elkaar. Het meubel rust op een sokkel in Mavros caffe marmer. De haard is van Bellfire. De verlichtig bestaat uit find me spotjes van Flos, op wel overwogen plekken aangebracht als ook gemonteerd op een Flos zero track rail.

In de keuken werd een eiland geplaatst met strak witte onderbouw, werkblad in Hi-Macs solid surface en een kastenwand in mat wit Egger laminaat. De twee bijhorende barkrukjes zijn zijn de SLL18 Leon Stynen van Bulo, net als de stoelen aan de eettafel. Boven het kookeiland hangen Infinity spotjes van Flos. De eethoek geeft uit op de patio en de overdekte buitenruimte. De H2O tafel ontworpen door Bataille & Ibes voor Bulo heeft een blad in fenix en een eiken onderstel. Hier rond komt de SLL 18 van Leon Stynen terug. De maatwerk hangkast, ontworpen door Collectiv4 Architects, met fronten in eikfineer, beschikt eveneens over een blad in fenix.

De trap naar de verdieping werd gerealiseerd met treden in eik en tegentreden in solid surface. Een glazen balustrade schermt het trapgat af. Net als beneden zijn ook hier alle deuren gelijkliggend en pivoterend. Aan het eind van de lange nachthal bevindt zich een maatwerk bureau in eikfineer. De slaapkamers werden bewust sober gehouden. In de badkamer werden de lambrisering, de vloeren en de badafwerking uitgevoerd in keramische ceppo di gre. Veel zorg werd besteed aan de lambrisering die naadloos in hetzelfde vlak van het Gyprocwerk overgaat. Het lavabomeubel is maatwerk in eikfineer met een blad in Hi-Macs solid surface.

Op technisch en energetisch vlak werd de woning uitgerust met een systeem D ventilatie en met vloerverwarming op een traditionele gasketel. In combinatie met bijzondere aandacht om luchtdicht te bouwen, de drievoudige beglazing heeft dit, met PV panelen, geleid tot een E-peil van 15.

  • Locatie

    KORTENAKEN

  • Oplevering

    2019

  • Programma

    Inrichting van een ééngezinswoning

  • Duurzaamheid

    Houtskeletbouw / PV-panelen / Warmtepomp / Ventilatie Systeem-D / E15

  • Publicatie
    The Art of Living