• compact
  • duurzaam
  • circulair
  • betaalbaar
  • sociaal
  • houtskelet
Loaded
HoutEn Bouwen
HOUT ALS GRONDSTOF
WONING LV/HU/MA/VE/TR
ECOMPANY

Ons eerste houtskeletbouw-project dateert ondertussen van 2009. De afgelopen 14 jaar hebben we onze expertise verder uitgebreid. Vandaag bouwen / herbouwen / verbouwen we enkel nog met hout als belangrijkste grondstof.


WONING TR

IMPRESSIES
ECOMPANY
WONING VE
/WONING LV

Een buitenschil uit ter plaatse gestorte beton waar nadien een houtkskeletbouw-structuur werd in geplaatst. Zomer en winter blijft deze woning constant op de juiste temperatuur.
WONING LV - SCHIL
WONING LV

HERBOUW OP EEN UITZONDERLIJKE PLEK


/ECOMPANY

Voor ons was een standaard industrie-pand niet voldoende. De combinatie van hout- en staalbouw gaf dit bedrijfsgebouw voor ECompany een heel aparte uitstraling.

ECOMPANY – BINNENTUIN


Voor het interieur hebben we bewust gekozen om de structuur uit hout en staal zoveel mogelijk zichtbaar te laten./WONING MA

Een verbouwing/uitbreiding, volledig gebaseerd op de houtskeletbouw-principes. Waar mogelijk werd de bestaande structuur van de originele woning behouden, al zal je dat niet merken aan het resultaat.
WONING MA
WONING MA

Het onderscheid tussen de nieuwe en de bestaande delen is niet meer zichtbaar. Toch werd er zoveel mogelijk gerecupereerd van de bestaande woning./Woning HU – HIGH HILL

In het hoger gelegen deel van Linden heb je altijd een vergezicht over de lager gelegen delen. Op dit perceel bestond de bijkomende uitdaging uit het insnijden van de woning in het talud dat op het perceel aan de grens met de linkerbuur ligt.
Op zich gaf dat de mogelijkheid om het project in te bedden in de natuur en alle functie op de gelijkvloerse verdieping te houden. De woning zal hierdoor vanaf de straatzijde beperkt zichtbaar zijn. Bovendien kan het talud gebruikt worden om vanuit de tuin naar het groendak van de woning te “wandelen”.
De slaapkamers, de keuken en de leefruimte geven uit op de patio in U-vorm. Aan de achterzijde wordt het vergezicht benadrukt door de volledig beglaasde achtergevel. De verschillende luifels zorgen voor een bescherming tegen de zon.
Ondanks het open plan zijn we er in geslaagd om alles op een zo compact mogelijke manier in te richten.

STARTEN MET EEN LEEG BLAD


Een blik op de verschillende bouwfasen …


FUNDERING
HSB - START
CLT - PLAFOND
BUITENSCHRIJNWERK
BINNENAFWERKING
BUITENAFWERKING


.

ZOEKEN NAAR DE JUISTE KLEUREN EN TEXTUREN …


/WONING TR – DIAGONAAL

Het bouwen van een ééngezinswoning in half-open verband is niet evident, zeker wanneer je niet weet wat naast ons project zal geplaatst worden.
Creatief zijn met de bouwvoorschriften was hier dan ook de opdracht. Hierdoor is de woning opgedeeld in 2 zones. Enerzijds het “hoofdvolume” dat een normaal gabarit volgt van een gelijkvloerse verdieping, een 1ste verdieping en een zolderverdieping met een zadeldak. Anderzijds een 2de volume in de zone die vrij was (met beperkingen) om een afwijkende vormgeving te realiseren. Hierdoor krijg je de 2-deling die ook aan de binnenzijde de scheiding bepaalt tussen verschillende functies.
De afwijkende vormgeving werd doorgetrokken in de gevelbekleding. Het patroon van het plaatmateriaal uit vezelcement weerspiegelt het spanningsveld tussen de 2 delen van de woning.
GRONDPLAN

VOORGEVEL
/Woning TA

Ongelooflijk maar waar: ooit was dit een fermette.
De benedenverdieping van de vroegere fermette werd volledig gestript. In de plaats kwam er een lange open ruimte met links van de inkom een bureau en rechts de ruime living. Het achterste deel van de benedenverdieping werd deels opengewerkt tot een overdekt terras, met rechts daarvan de keuken.
“Ons vorige huis knapten we zelf op, en dat was een hele klus, want het regende binnen toen we het kochten”, vertelt Katrien. Maar net toen het af was, veranderde haar man Olivier van baan, en dus moest het gezin noodgedwongen uitkijken naar een nieuwe woning, dichter bij dat nieuwe werk. “Het was dat of elke dag een paar uur in de file gaan staan…” Nadat ze eerder iets in de buurt waren mislopen, ontdekten ze in Holsbeek bij Leuven een oude fermette uit 1965, met een bos als tuin. “De binnenkant was mooier dan de buitenkant”, zegt Katrien. Voor het koppel stond al snel vast dat er een grondige verbouwing zou komen. Ze legden hun ideeën in de vorm van een moodboard dat Katrien samenstelde aan de architecten voor. “We wilden een sobere woning, afgewerkt met hout en polybeton, en er mocht een vleugje Scandinavische stijl in zitten. Verder wilden we het niet te statisch. Een huis moet flexibel zijn, ik wil mijn meubels af en toe van plaats kunnen veranderen. En we wilden niet één, maar twee open haarden.” Mattias: “Soms laat de bouwheer alles aan de eigenaar over en is er weinig dialoog. Maar hier was het een echte samenwerking. Dat Katrien en Olivier voor alles open stonden, maakte het extra aangenaam.”

OPEN HUIS

Het interieur van de benedenverdieping werd volledig gestript. Het enige wat nog aan de vroegere structuur herinnert, zijn de raamopeningen in de achtergevel. Als je de voordeur binnenstapt, kom je via een open hal rechtstreeks in de langgerekte living. Links ligt een open bureau, in het midden de living en ernaast een grote leefkeuken met donkergroene kasten van betonplex, een ontwerp van de architecten. Boven ging het zadeldak eraf. Het werd vervangen door een verdieping in houtskeletbouw, met drie slaapkamers voor de kinderen, een badkamer met en suite douche en een master bedroom met dressing. Een houten terras omzoomt de volledige verdieping.

SLIM MET ENERGIE

Het huis is uitgerust met de nodige energiebesparende technieken. De verdieping in houtskeletbouw werd extra goed geïsoleerd en de bewoners kozen bewust voor vloerverwarming op basis van een grondwater-warmtepomp, die zich in een technische ruimte in de tuin bevindt. De inrichting van de tuin is nog niet helemaal af, maar van het zwembad en de terrassen kunnen de bewoners al volop genieten.

» Publicatie (Feeling Wonen)


“Soms laat de bouwheer alles aan de eigenaar over en is er weinig dialoog. Maar hier was het een echte samenwerking. Dat Katrien en Olivier voor alles open stonden, maakte het extra aangenaam.”VOORGEVEL

ACHTERGEVEL
ZICHT OP HET BOS

EN tot slot één van onze eerste houtskeletbouw-projecten … in het bos


WONING VE


/Woning VE

De bouwheer was eigenaar van een ingesloten perceel in een bosrijke omgeving. Daar wilde hij een project inplanten met veel aandacht voor het behoud van de natuurlijke omgeving door onder meer een selectie te maken van de te behouden bomen. Het hellende terrein bood boeiende perspectieven voor de inplanting van de woning. Verder wilde hij een heelgrote open leefruimte waar zijn gezin zo veel mogelijk samen zou kunnen doen: eten, spelen, lezen,…
Het oorspronkelijk ontwerp was van de hand van twee Italiaanse architecten, familie van de bouwheer. Het werd herwerkt, aangepast en uitgevoerd door het Leuvense bureau Collectiv4 Architects, met veel aandacht voor duurzaamheid en integratie in de omgeving en biedt nu voor de bewoners een ruimtelijke woonervaring gekoppeld aan contact met de tuin.
Bij aanvang van het project heeft de bouwheer een vergelijkende studie gevraagd om het ontwerp te toetsen aan Lage-Energie versus Passief. Er werd zelfs een PHPP-studie gemaakt door Futureproofed om de ecologische voetafdruk van het project te bepalen. Op die manier kon er een doorgedreven kosten-baten-analyse gemaakt worden. Uiteindelijk opteerde de bouwheer voor een lage-energiewoning, niet onlogisch gezien het volume uit slechts een verdieping kon bestaan en dus op vlak van compactheid nooit optimaal zou kunnen gerealiseerd worden. De stap van lage-energiewoning naar passiefhuis zou een investering betekend hebben met een zeer lange terugverdientijd. Maar ook op vlak van productie en implementatie van technieken was de gekozen optie de meest rendabele vanuit het standpunt van duurzaamheid.
Houtskeletbouw is uitstekend geschikt voor duurzame woongebouwen en lage-energie concepten. Het systeem laat toe maximaal te isoleren zonder aan binnenruimte te verliezen. Door de afwerking van de gevels met sierpleister konden we de woning perfect visueel harmoniseren met de omgeving. Die afwerking benadrukt ook de puurheid van het ontwerp.
In dit ontwerp scheidt een lange hal van west naar oost de leefruimten van de andere functies. De leefruimten zijn op het zuiden gericht, de slaapkamers, badkamer, fitness
en berging op het noorden. In de lange hal zijn de deuren zoveel mogelijk opgenomen in de wanden. De indeling gebeurde logisch in functie van de oriëntatie en mede dankzij de doordachte plaatsing van de raamopeningen vangen de leefruimten voldoende daglicht. Voor de keuze van het aanvullende kunstmatige licht deed de bouwheer een beroep op een leverancier van verlichting die voor hem een lichtstudie maakte.
Duurzaamheid was een belangrijk uitgangspunt voor dit ontwerp. Hoe uit zich dat op vlak van energiegebruik? We kozen voor een geothermische warmtepomp die zijn warmte uit de bodem haalt. Dit systeem is uiterst geschikt in combinatie met lage-temperatuurverwarming zoals vloerverwarming. Die combineerden we in de slaapkamers dan met wandverwarming voor een optimaal thermisch comfort. Ventileren gebeurt met een systeem D met gecontroleerde mechanische aan- en afvoer van lucht. Door doorgedreven te isoleren met duurzame materialen haal- den we een K- en E-peil van 27, genoeg om een certificaat te krijgen van lage-energiewoning.
De meeste materialen die in de opbouw gebruikt werden zijn gekozen volgens hun ecologische of duurzame eigenschappen. We kijken bij de keuzes dan ook naar labels als NaturePlus of FSC (voor elke “gebruikte” boom wordt een nieuwe geplant). Ook op vlak van de opbouw van de buitenschil hielden we rekening met hoe die optimaal zou kunnen geïsoleerd worden in functie van een laag energieverbruik.
Het werd voor de ingebruikname volledig afgewerkt. De bouwheer had veel oog voor afwerking en detaillering zodat we daarin veel verder konden gaan dan in de meeste van onze projecten. Dat heeft gezorgd voor een heel even- wichtig resultaat. Dit geldt ook voor het duurzame aspect van de woning. Van bouwmethode over materiaalkeuzes tot implementatie hebben we ons van bij de start kunnen laten leiden door de duurzaamheidsstudie. Dat aspect bepaalt ook in grote mate de huidige leefkwaliteit van de bewoners. We hebben er een zeer goed gevoel bij dat ze het een heel fijne en prettige woning en omgeving vinden om met hun kinderen te wonen. Het hele proces was een zeer aangename en leerrijke ervaring, niet in het minst door de betrokkenheid van de bouwheer, een samenwerking die leidde tot een goed project in een schitterende omgeving.
» Publicatie (Buitengewoon Belgsich Bouwen 2)
» Publicatie (Energiebijbel)
Volgend Project
Hergebruiken Restauratie