HOUT ALS GRONDSTOF
WONING LV/HU/MA/VE/TR
ECOMPANY
Ons eerste houtskeletbouw-project dateert ondertussen van 2009. De afgelopen 14 jaar hebben we onze expertise verder uitgebreid. Vandaag bouwen / herbouwen / verbouwen we enkel nog met hout als belangrijkste grondstof.
IMPRESSIES
/WONING LV
Een buitenschil uit ter plaatse gestorte beton waar nadien een houtkskeletbouw-structuur werd in geplaatst. Zomer en winter blijft deze woning constant op de juiste temperatuur.
/ECOMPANY
Voor ons was een standaard industrie-pand niet voldoende. De combinatie van hout- en staalbouw gaf dit bedrijfsgebouw voor ECompany een heel aparte uitstraling.
Voor het interieur hebben we bewust gekozen om de structuur uit hout en staal zoveel mogelijk zichtbaar te laten.
/WONING MA
Een verbouwing/uitbreiding, volledig gebaseerd op de houtskeletbouw-principes. Waar mogelijk werd de bestaande structuur van de originele woning behouden, al zal je dat niet merken aan het resultaat.
Het onderscheid tussen de nieuwe en de bestaande delen is niet meer zichtbaar. Toch werd er zoveel mogelijk gerecupereerd van de bestaande woning.
/Woning HU – HIGH HILL
In het hoger gelegen deel van Linden heb je altijd een vergezicht over de lager gelegen delen. Op dit perceel bestond de bijkomende uitdaging uit het insnijden van de woning in het talud dat op het perceel aan de grens met de linkerbuur ligt.
Op zich gaf dat de mogelijkheid om het project in te bedden in de natuur en alle functie op de gelijkvloerse verdieping te houden. De woning zal hierdoor vanaf de straatzijde beperkt zichtbaar zijn. Bovendien kan het talud gebruikt worden om vanuit de tuin naar het groendak van de woning te “wandelen”.
De slaapkamers, de keuken en de leefruimte geven uit op de patio in U-vorm. Aan de achterzijde wordt het vergezicht benadrukt door de volledig beglaasde achtergevel. De verschillende luifels zorgen voor een bescherming tegen de zon.
Ondanks het open plan zijn we er in geslaagd om alles op een zo compact mogelijke manier in te richten.
Een blik op de verschillende bouwfasen …
.
ZOEKEN NAAR DE JUISTE KLEUREN EN TEXTUREN …
/WONING TR – DIAGONAAL
Het bouwen van een ééngezinswoning in half-open verband is niet evident, zeker wanneer je niet weet wat naast ons project zal geplaatst worden.
Creatief zijn met de bouwvoorschriften was hier dan ook de opdracht. Hierdoor is de woning opgedeeld in 2 zones. Enerzijds het “hoofdvolume” dat een normaal gabarit volgt van een gelijkvloerse verdieping, een 1ste verdieping en een zolderverdieping met een zadeldak. Anderzijds een 2de volume in de zone die vrij was (met beperkingen) om een afwijkende vormgeving te realiseren. Hierdoor krijg je de 2-deling die ook aan de binnenzijde de scheiding bepaalt tussen verschillende functies.
De afwijkende vormgeving werd doorgetrokken in de gevelbekleding. Het patroon van het plaatmateriaal uit vezelcement weerspiegelt het spanningsveld tussen de 2 delen van de woning.
/Woning TA
Ongelooflijk maar waar: ooit was dit een fermette.
De benedenverdieping van de vroegere fermette werd volledig gestript. In de plaats kwam er een lange open ruimte met links van de inkom een bureau en rechts de ruime living. Het achterste deel van de benedenverdieping werd deels opengewerkt tot een overdekt terras, met rechts daarvan de keuken.
“Ons vorige huis knapten we zelf op, en dat was een hele klus, want het regende binnen toen we het kochten”, vertelt Katrien. Maar net toen het af was, veranderde haar man Olivier van baan, en dus moest het gezin noodgedwongen uitkijken naar een nieuwe woning, dichter bij dat nieuwe werk. “Het was dat of elke dag een paar uur in de file gaan staan…” Nadat ze eerder iets in de buurt waren mislopen, ontdekten ze in Holsbeek bij Leuven een oude fermette uit 1965, met een bos als tuin. “De binnenkant was mooier dan de buitenkant”, zegt Katrien. Voor het koppel stond al snel vast dat er een grondige verbouwing zou komen. Ze legden hun ideeën in de vorm van een moodboard dat Katrien samenstelde aan de architecten voor. “We wilden een sobere woning, afgewerkt met hout en polybeton, en er mocht een vleugje Scandinavische stijl in zitten. Verder wilden we het niet te statisch. Een huis moet flexibel zijn, ik wil mijn meubels af en toe van plaats kunnen veranderen. En we wilden niet één, maar twee open haarden.” Mattias: “Soms laat de bouwheer alles aan de eigenaar over en is er weinig dialoog. Maar hier was het een echte samenwerking. Dat Katrien en Olivier voor alles open stonden, maakte het extra aangenaam.”
OPEN HUIS
Het interieur van de benedenverdieping werd volledig gestript. Het enige wat nog aan de vroegere structuur herinnert, zijn de raamopeningen in de achtergevel. Als je de voordeur binnenstapt, kom je via een open hal rechtstreeks in de langgerekte living. Links ligt een open bureau, in het midden de living en ernaast een grote leefkeuken met donkergroene kasten van betonplex, een ontwerp van de architecten. Boven ging het zadeldak eraf. Het werd vervangen door een verdieping in houtskeletbouw, met drie slaapkamers voor de kinderen, een badkamer met en suite douche en een master bedroom met dressing. Een houten terras omzoomt de volledige verdieping.
SLIM MET ENERGIE
Het huis is uitgerust met de nodige energiebesparende technieken. De verdieping in houtskeletbouw werd extra goed geïsoleerd en de bewoners kozen bewust voor vloerverwarming op basis van een grondwater-warmtepomp, die zich in een technische ruimte in de tuin bevindt. De inrichting van de tuin is nog niet helemaal af, maar van het zwembad en de terrassen kunnen de bewoners al volop genieten.
» Publicatie (Feeling Wonen)